European Voluntary Service

This is Pekarna's blog for EVS volunteers. Pekarna is a sending and hosting/receiving organisation for EVS volunteers and their volunteers (send and hosted ones) will keep you up to date about their work.

Evropska prostovoljska služba

Pekarna Magdalenske mreže Maribor te vabi, da se tudi ti pridružiš množici prostovljcev/-k Evropske prostovoljne službe (EVS) in odpotuješ v organizacijo po svoji izbiri v drugo državo EU. Smo pošiljajoča in gostiteljska organizacija EVS, ki mladim od 17. in do 30. leta za obdobje največ enega leta uredi vse podrobnosti za brezskrbno in povsem brezplačno delovanje v tujini.
Evropska prostovoljna služba je del programa ERASMUS + Mladi v akciji.

Za bolj podrobne informacije nas lahko kontaktiraš na: evs@pekarna.orgTuesday, 11 March 2014

EVS-avantura Urške Ženko!


Prejšnji teden sta bila naokoli že dva meseca, odkar sem začela moj Evs projekt v Grazu, tako da se že res spodobi napisati par besed o moji sladko-sladko-grenki izkušnji tukaj.

Stanujem zelo blizu centra mesta, v četrti Gries, kjer je najbolj prodajan prehranski produkt kebab, tretja najpogosteje slišana beseda na ulici pa jebemti. Imam stanovanje s sončno teraso, dvema prijaznima sostanovalkama (ena od njiju je tudi edina Avstrijka v naši večstanovanjski hiši – vseeno smo strpni do nje:) ter ogromno sobo, ki jo delim z eno veliko in eno srednje veliko sobno rastlino. Še vedno mi ostane dovolj prostora, da lahko delam jogo tudi, kadar je razmetana, kar je zelo pomembno. V vseh pogledih je pravzaprav moj bivalni prostor ena od stvari, s katerimi sem tu najbolj zadovoljna. Le pet minut sem oddaljena od tekaške poti ob Muri, ki je vso noč osvetljena, prikupnega parka, kjer imajo posebno ogrado za pse, da se lahko igrajo, ogrodja za raztezne vaje za tekače in druge rekreativce in nešteto klopi, ki jih ob nedeljah zasedejo martinčkarji. Druga najbolj všečna stvar. Lahko še zapišem, da je Gradec super mesto, kjer se vedno kaj dogaja, ampak ker sama nikoli nisem sodila med tiste, ki se v Mariboru pritožujejo, kako se nič ne dogaja, to verjetno nima kake posebne teže.

Moje delo tukaj naj bi bilo razdeljeno na dva dela; mladinsko delo v mladinskem centru, kamor prihajajo otroci in mladi z migracijskim ozadjem in delo na projektu priprave razstave življenjskih zgodb kurdskih migrantov ob 50. obletnici začetkov priseljevanja Kurdov v Gradec. Realno pa mladinsko delo pomeni predvsem pečenje pic s kečapom in majonezo, posojanje Psp igric in skrbeti, da ostane mladinski center približno cel. Za kaj več bi že moral kdo ob zaposlenih verjeti, da je s temi mladimi mogoče kaj početi. Ali da so mogoče zmožni preseči okvirje, v katere jih zapira družba, da ima kar najmanj skrbi in težav z njimi. Ampak ne. Zato lahko skorajda mirne vesti zapišem, da tam ne delamo nič. V kulturnem centru pa je projekt, pri katerem naj bi sodelovala, v neki vmesni fazi, ko so ostale predvsem stvari, za katere ne morem poskrbeti – na primer dogovori, pogodbe, sponzorji in podobno. Tako da občasno pomagam pri organiziranju turško-nemške knjižnice, kjer dajem štampiljke v knjige, občasno pa ne delam nič. Zato sem v dogovarjanju, da bi se poskusila prestaviti v kakšno drugo organizacijo, kar pa ni tako preprosto, ker mora biti le-ta akreditirana kot gostujoča Evs organizacija in mora imeti prosto mesto. Kar že zdaj vem, da nikakor ne bo lahko. Še vedno pa mi ostaja možnost, da preprosto zabušavam do konca leta.

Ostali Evs prostovoljci in prostovoljke prihajajo večinoma iz treh držav: Portugalske, Španije in Italije. Stari smo med 24 in 30 leti in vsi smo tu iz enakega razloga: ker lažje preživiš kot prostovoljec v tujini, kot pa brezposelni doma. In nihče se v resnici ne namerava vrniti v svojo domovino. Tako da o kakšni posebni motivaciji za prostovoljsko delo ne bom pisala. Ker je blef. 

Življenje v Gradcu je pravzaprav lepo v nekem zelo normalnem smislu. Avstrija je pač država, kjer kriza ostaja bolj kot ne pri besedah. Najlepše zame pa je vseeno, da sem oddaljena od doma le uro in dvajset minut. Sem in tja se večinoma vozim z ljudmi, ki se dnevno vozijo v Avstrijo na delo. Potem sem mičkeno vesela, da četudi delam zastonj, vsaj ne plačujem dvojnih davkov.
Zapisala Urška Ženko
No comments:

Post a Comment