European Voluntary Service

This is Pekarna's blog for EVS volunteers. Pekarna is a sending and hosting/receiving organisation for EVS volunteers and their volunteers (send and hosted ones) will keep you up to date about their work.

Evropska prostovoljska služba

Pekarna Magdalenske mreže Maribor te vabi, da se tudi ti pridružiš množici prostovljcev/-k Evropske prostovoljne službe (EVS) in odpotuješ v organizacijo po svoji izbiri v drugo državo EU. Smo pošiljajoča in gostiteljska organizacija EVS, ki mladim od 17. in do 30. leta za obdobje največ enega leta uredi vse podrobnosti za brezskrbno in povsem brezplačno delovanje v tujini.
Evropska prostovoljna služba je del programa ERASMUS + Mladi v akciji.

Za bolj podrobne informacije nas lahko kontaktiraš na: evs@pekarna.orgMonday, 26 September 2011

EVS na Nizozemskem

Uff sedaj pa strniti moje leto oz. če smo natančni 11 mesecev v ne post na EVS blogu. Ja ja lahko bi pisala sproti in vam že skozi leto zaupala, kakšne zanimive dogodke in pripetljaje in res sem hotela, vendar potem nekako nisem našla časa, volje, trenutek ni bil pravi in vsi ti standardni izgovori.

No pa začnimo na začetku. J Na Nizozemsko, natančneje v Amstelveen (to je predmestje Amsterdama) sem prišla na začetku septembra 2010. Polna zagona, motivacije in novih idej. Prvi vtisi so bili mešani. Novo okolje, novi sodelavci, oprema je bila super. No mogoče bi morala malo več povedati o moje projektu. Moj EVS je potekal v PoppodiumuP60, to je nekakšen mladinski klub v Amstelveenu. Moje delo je bilo sestavljeno iz tehnične pomoči, torej sem bila del tehnične ekipe (luči, video, reklame,…), prav tako pa sem morala občasno delati tudi v garderobi ali kako drugače pomagati pri samem večernem dogodku.


Slika: Outside

Vsekakor je bilo zanimivo pretvarjati se, da vem kaj delam, ko sem se igrala z lučmi, in eden najbolj stresnih dogodkov tega leta je bil, ko te posedejo za 'light desk' in ti rečejo, tako sedaj pa si sama in moraš speljati cel večer.


Slika: Priprave na večer

Vendar pa se moje življenje ni odvijalo samo v klubu, kjer sem delala, veliko prostega časa smo preživeli doma (naš dom je bila stara šola) ali pa v Amsterdamu. V šoli smo si uredili eno izmed učilnic v takšen mali studio, kjer smo lahko preizkušali naše zvočne, video in še kakšne sposobnosti. Tam smo dobivali ideje za nore stvari, ki bi jih lahko preizkusili ob večerih.


Slika: Party / Priprave na Farewell party v šoli, z vso tehniko, ki jo je naš klub omogočal /

Sedaj po vrnitvi domov, dobim veliko vprašanj: »Kako pa je Amsterdam?« ali pa »Amsterdam pa je tako ali tako super«, vendar če povem po pravici, NI. Predvsem mi Amsterdam ni bil všeč, ker je poln turistov, turistov, ki so prišli tja z enim samim namenom. Po nekaj mesecih sem se počutila kot pravi Amsterdamčan, to pa pomeni, da se na veliko izogibaš mestnemu jedru, če pa že moreš tja, potem pa se na veliko jeziš nad turisti, kako se ne znajo voziti s kolesi, ne vedo kje naj hodijo,… Vendar pa seveda ni vse tako grozno, Amsterdam ima veliko prijetnih kotičkov, ki samo čakajo, da jih odkriješ. Izmed nešteto kavarnic, majhnih klubov, bo vsak našel nekaj zase, vendar pa je res, da se moreš potruditi in odkrivati drugačne predele mesta. Ena izmed mojih najljubših aktivnostih je bila obiskovanje Squat-ov, kjer si vedno našel koga za dober pogovor, včasih se je vrtel kakšen film, spet drugič si si privoščil odlično vegansko večerjo za samo 3€.


Slika: Dam / Največji trg v Amsterdamu /

Problem Amsterdama je seveda tudi to, da je grozno drag in z EVS budžetom je veliko stvari, ki bi jih rad obiskal, pa jih ne moreš, vendar če se znaš malo znajti je bil EVS denar zadosti za hrano in tudi za zabavo. Nizozemska je taka zabavna dežela, saj se velikokrat zelo začudiš, za kaj vse hočejo denar od tebe, npr. plačaš vstopnino v klub, seveda plačuješ pijače, nato pa moreš vsakokrat, ko hočeš na WC, plačati še dodatnih 50 centov. Ne vedno, vendar se zgodi. Med EVS-ovci je obstajala šala, da na Nizozemskem še zrak ni zastonj (ja, tudi tega moraš plačati na določenih bencinskih). Vendar se tega načina razmišljanja kmalu navadiš in tudi sam začneš iskati poti naokoli in si pozoren na vsako malenkost, kjer bi lahko privarčeval kakšen cent. Tako na primer v večjih nakupovalnih centrih lahko v samopostrežnih trgovinah dobiš zastonj kavo :-)


Slika: Kava

Veliko prostih dni sem se le brezciljno potepala po Amsterdamu. Velikokrat sem se med takim potepanjem tudi izgubila, vendar nič za to, poplačana sem bila z neverjetno ljubkimi majhnimi kavarnicami, trgovinami z norimi oblačili ali čevlji J, ali pa sem včasih samo zašla v prijetno in ljubko ulico. Največji problem teh potepanj pa je bil, da v večini primerov nisem več našla istih uličic in trgovin, tako da je bilo moje igranje turističnega vodiča, ob prihodu prijateljev ali sorodnikov kar malo oteženo.

Okoli Amsterdama se prav tako ponuja ogromno zanimivih stvari, nekaj se pa vsekakor morate zavedati, da gurmanskega turizma na Nizozemskem ni. Hrana Nizozemcem ne pomeni veliko in takšna je tudi njihova kuhinja, veliko ocvrtega, veliko predpripravljene hrane. Ena izmed njihovih tradicionalnih jedi je Haring, surova riba, ki so jo 2 tedna preparirali v soli s čebulo. Pravzaprav niti ni slabo :-)


Slika: Haring

Po nekaj mesecih življenja v Amsterdamu, ko sem spoznala mesto in njegove skrite čare, mi je priraslo k srcu in vem, da me čaka še ogromno neodkritih kotičkov. Amsterdam je eno izmed tistih mest, ki se jih nikoli ne naveličaš, saj te neprenehoma presenečajo.


Slika: Adam Snow

No comments:

Post a Comment