European Voluntary Service

This is Pekarna's blog for EVS volunteers. Pekarna is a sending and hosting/receiving organisation for EVS volunteers and their volunteers (send and hosted ones) will keep you up to date about their work.

Evropska prostovoljska služba

Pekarna Magdalenske mreže Maribor te vabi, da se tudi ti pridružiš množici prostovljcev/-k Evropske prostovoljne službe (EVS) in odpotuješ v organizacijo po svoji izbiri v drugo državo EU. Smo pošiljajoča in gostiteljska organizacija EVS, ki mladim od 17. in do 30. leta za obdobje največ enega leta uredi vse podrobnosti za brezskrbno in povsem brezplačno delovanje v tujini.
Evropska prostovoljna služba je del programa ERASMUS + Mladi v akciji.

Za bolj podrobne informacije nas lahko kontaktiraš na: evs@pekarna.org



Tuesday 3 January 2017

Outward Bound pustolovščina

Preko poletja do jesenskega časa, je bilo večino časa namenjenega Erasmus plus kratkoročnim projektom. Prvi, na katerem sem bila prisotna, je bil youth exhange „Creative tradition“ v Velikem Žitniku. Participanti so spoznavali lokalno kulturo, se učili folkloro, vozili s kanuji, obiskali muzej Nikole Tesla, itd. Takoj zatem smo organizirali EVS camp „Clean nature, clear mind“ v Samoborju in zadnji je bil zopet na že omenjeni lokaciji, kjer ima OBC edukacijski center, in sicer training course „Love every challenge“. Training course je bil namenjen mladim iz osmih držav za usposabljanje in uporabi metod za „outdoor adventure education“. Najbolj sem bila vpletena pri izvedbi kamp-a v Samoborju, zato ga bom tudi malo podrobneje opisala. Petnajst mladih iz štirih držav, se je zbralo z namenom, da skozi dva tedna čiščejo naravno okolje, reciklirajo, iz odvrženih odpadkov ustvarijo nekaj novega in na koncu pokažejo svoje izdelke javnosti na vpogled ter napravijo fotografsko razstavo.



Vsak dan smo imeli ekipo, ki je bila odgovorna za jutranjo vadbo, ekipo, ki je skrbela, da nismo ostali lačni, ekipa, ki je poskrbela za čiščenje ter vizualno ekipo, ki je vsak dan izbrala 5 najboljših fotografij dneva. Začeli smo s timskimi igrami v parku na lep sončen dan. Outward Bound timske igre oz. metode so organizirane po principu učenja skozi izkustvo v naravi. Prebije se led, participanti se bližje spoznajo in ustvarijo timski duh. Že prvi dan so se vsi hitro sprostili in drug drugemu postali podpora. Spretnosti reševanja problemov so se hitro razvile, komunikacija je postala tekoča in uspeli smo celi dan preživeti na svežem zraku. Prvi teden smo čistili okolje v čudovitem parku Žumberak Samoborsko gorje. Uživanja ni manjkalo, predvsem pa zadovoljstva druženja v dobri atmosferi sredi narave. Spoznali smo tudi nekaj novih joga poz in meditacijskih tehnik. Drugi del kampa je bil osredotočen delavnicam, skupinskim diskusijam ter na fotografsko razstavo. Pri delavnicah smo bolje spoznali in predebatirali tematiko na internacionalnem nivoju in začeli z ustvarjanjem. Nekatere participante je inspiracija prevzela do te mere, da so prebedeli noč, s ciljem dokončati svoje izdelke. Obiskali smo stari grad v mestu, kjer smo tudi preverili stanje čistega okolja in na večer pripravili kres. Debate so se ob ognju transformirale na globlji nivo, seveda tudi pozitivne energije ni manjkalo. Ob koncu kampa so se predstavile ideje projektov iz vsake države in mi smo držali pesti, da se načrti uresničijo ter da glas ozaveščanja zaščite narave seže preko meja v deveto vas. Skupaj smo preživeli dva čudovita tedna in bilo je lepo videti, kako so se participanti povezali, dobili veliko inspiracije in bili hvaležni za to izkušnjo. Vsi skupaj si želimo še več takšnih priložnosti in bomo definitivno obdržali tega v lepem spominu. Ti projekti so odlična priložnost, da spoznaš nove ljudi na internacionalnem nivoju, se naučiš več o koordinaciji in organizaciji le-teh ter kako motivirati mlade, da se ustvari timski duh. Na koncu je občutek izpolnjen, ko vidiš veselje in čutiš hvaležnost za priložnost, ki si jo delil z drugimi. 


In že sta se poletje in jesen po vseh dogodivščinah na terenu poslovila. Po več kot enem mesecu oz. dveh mesecih izven Zagreba, ko sem se vrnila v mesto, je prišel tisti občutek domačnosti. Mesto se je napolnilo in zaživelo, s tem pa tudi moje veselje, za izkoristek vseh aktualnih dogodkov. Kar se tiče dela, sem dobila priložnost pridobiti več znanja na vizualni strani marketinga in promocije, predvsem preko socialnih omrežij ter izdelavi promocijske podobe organizacije ter Erasmus plus projektov. Moram pa omeniti, da je največji osebni EVS izziv bil povezan s športom v naravi – plezanje in abseil. Prvi razlog, ki je izstopal je bil strah pred višino in dejstvo, da je bilo nekaj novega in čisto drugačnega od preteklih izkušenj. Pri prvem poskusu plezanja sem prišla do točke, ko mi je telo sporočalo, da paničari in tudi um ni bil preveč v pomoč. Vendar ko poizkusiš drugič, odreagiraš mirnejše, saj se um in srce bolje povežeta. Dragocena izkušnja, pri kateri vadiš trdnost in se moraš osredotočiti na določeno stopnjo fizičnega in duševnega napora. Tudi abseiling ima podobne zahteve. Najtežji del je s prvim korakom prečkati rob skale. Telo mi je možno drgetalo, da to ni naravna poza ter um me je hkrati spraševal, zakaj to delam. Po nekaj malih mišjih korakih je postalo mnogo lažje. Še vedno malo stresno, vendar takrat se začneš počasi sproščati in uživati ob lepem razgledu vse naokoli iz višje perspektive. Vse aktivnosti, ki jih lahko doživiš, so po principu Outward Bound šol „izbire izzivov“. Na koncu dobiš občutek uspeha in zadovoljstvo. Veselim se še bližje spoznati ta šport ob naslednji priložnosti v prihodnosti. Od interesov, ki so okvirno vključevali naravo, šport in vizualno umetnost, preko odkritja novih stvari skozi učenje ter do novih vpogledov in inspiracije za nadaljno in jasnejšo pot kariere, je proti koncu EVS – sa bistvo doseženo. Navigacija proti odkrivanju potenciala skozi potiskanje onkraj meja svojih sposobnosti se na koncu vedno obrestuje, hkrati tudi ugotoviš, da pri tem destinacija nima nobenega pomena v primerjavi s tem, kaj delaš ter s kom to deliš.

Živa

No comments:

Post a Comment