European Voluntary Service

This is Pekarna's blog for EVS volunteers. Pekarna is a sending and hosting/receiving organisation for EVS volunteers and their volunteers (send and hosted ones) will keep you up to date about their work.

Evropska prostovoljska služba

Pekarna Magdalenske mreže Maribor te vabi, da se tudi ti pridružiš množici prostovljcev/-k Evropske prostovoljne službe (EVS) in odpotuješ v organizacijo po svoji izbiri v drugo državo EU. Smo pošiljajoča in gostiteljska organizacija EVS, ki mladim od 17. in do 30. leta za obdobje največ enega leta uredi vse podrobnosti za brezskrbno in povsem brezplačno delovanje v tujini.
Evropska prostovoljna služba je del programa ERASMUS + Mladi v akciji.

Za bolj podrobne informacije nas lahko kontaktiraš na: evs@pekarna.orgWednesday, 3 April 2013

Predstavitev EVS projekta »Luuq.it«, Braga, Portugalska


Ljudje smo po naravi radovedni in vsakodnevno iščemo dogajanje v naši okolici. Smo pa tudi socialna bitja in zato neprestano težimo k stiku s sočlovekom. To iskanje nas žene naprej na poti našega odkrivanja sveta. Čeprav čutimo tendenco po združevanju v skupine, je vsak po svoje edinstven. 
Prav iz te edinstvenosti vsakega posameznika izhaja moj projekt. Živimo v svetu, kjer se informacije vseh oblik tvorijo z izjemno hitrostjo, količina pa se povečuje eksponentno. Zato smo v zadnjem času priča poskusom gigantov kot so Google in Facebook prav tako pa tudi manjših startupov, ki skušajo te informacije spraviti v red. 
Rešitev, ki smo jo poimenovali »Luuq.it«, se prav tako ukvarja s tem problemom, le da na področju kulturnih in nočnih dogodkov.

Problem? 
Kot sem že omenil v uvodu, se iz dneva v dan soočamo z eksponentno rastjo podatkov. Dogaja se, da klasični iskalniki in aplikacije več ne zadostujejo za učinkovito iskanje podatkov. Gre za izgubo v informacijskem toku in da imamo, kot pri termodinamiki fizičnih strojev, veliko večji »input« kot »output«. Ogromno informacij ne doseže vseh potencialnih uporabnikov, ki bi bili zainteresirani. Podoben problem sem opazil tudi pri kulturnih in nočnih dogodkih. Strani za dogodke so ponavadi rigidne in nepregledne, ponujajo neskončne sezname dogodkov, hkrati pa so večkrat težko dosegljive predvsem turistom, ki se že tako ali tako težko znajdejo. Po drugi strani obvestila o dogodkih dobivamo tudi preko izbranih socialnih omrežij, vendar ti v veliki večini ne ustrezajo našim interesom, sporočajo pa nam le dogodke v naši socialni sferi, zato so recimo v tujini popolnoma nekoristni. 
Če se sedaj preusmerimo na težave na projekte kot so Evropska prestolnica kulture in Evropska prestolnica mladih – dejstvo je, da so mesta vsaj navzven razmeroma nepovezana, čeprav si delijo enak naziv. Vsako mesto tudi skuša razviti svojo lastno aplikacijo, ki bi obiskovalcem omogočila lažje iskanje dogodkov, ki jih ponujajo, vendar se večkrat zgodi, da je razvoj neuspešen (npr. v Bragi), hkrati pa imajo te aplikacije rok trajanja in ponavadi zamrejo po koncu projekta. Vse skupaj mestom povzroča nepotrebne stroške, hkrati pa je takšen pristop iz stališča UX zelo neprijazen, saj si morajo uporabniki v tej poplavi aplikacij nalagati dodatne.

Rešitev! 
Kot odgovor na zgoraj opisane probleme predlagam združitev nekaterih funkcij že obstoječih strani in postavitev novega standarda za iskanje dogajanja, ki je na tekočem s prihajajočim valom Web 3.0
»Luuq.it« je personaliziran iskalnik dogodkov. Uporabniku na podlagi njegovih interesov ponuja izključno dogodke, ki so v skladu z njegovim zanimanjem oz. okusom. Na drugi strani 
pa organizatorjem ponuja možnost, da svoje dogodke bolj efektivno oglašujejo, saj jim ni potrebno pridobiti velike baze uporabnikov. 
Personalizacija uporabnikove izkušnje se bo začela z uvozom podatkov iz Facebooka, kjer jih bomo s pomočjo portalov kot so Last.fm in IMDB pretvorili v ustrezne značke (tags) in tako bomo dobili osnovni profil uporabnika. Pri uporabnikih iPhonov je možnost pridobivanja podatkov tudi v iTunes, kjer lahko zelo efektivno ustvarimo profil. Po začetnem vnosu podatkov bo platforma delovala popolnoma avtomatizirano. Uporabnik bo namreč z izkazovanjem zanimanja za določene tipe dogodkov (s klikom na gumb Attend) platformi konstantno sporočal svoje interese. Sistem bo s pomočjo algoritma ustrezno obtežil posamezne značke (tags), ki jih bo primerjal z značkami dogodkov v bazi. Na podlagi tega bo algoritem izračunal zanimanje posameznika za določen dogodek ter mu ga predlagal. Tukaj je potrebno izpostaviti, da bo uporabnik ves čas imel pregled in kontrolo nad osnovnimi parametri, na podlagi katerih mu platforma predlaga dogodke. 
»Luuq.it« se od konkurenčnih izdelkov razlikuje predvsem v tem, da od organizatorjev dogodkov ne zahteva velike baze uporabnikov (kot recimo na Facebooku), uporabnikom pa ponuja spletno izkušnjo brez vsiljivih povabil, mailov ali sporočil. Predstavlja korak naprej v komunikaciji in ponuja boljšo izkušnjo kot pri relativno zastarelih portalih za dogodke. 
Uporabniki bodo prav tako imeli možnost komentiranja pred, med in po samem dogodku. Vzpodbujali jih bomo k konstruktivnim kritikam, kar bo pripomoglo pri odpiranju novih linij komuniciranja med organizatorji in obiskovalci. Organizatorji bodo lahko na podlagi mnenj izboljšali svojo ponudbo in s tem pridobili več zadovoljnih obiskovalcev. Tudi potencialni obiskovalci, ki se še niso odločili za obisk posameznega dogodka, bodo lahko predhodno preverili kakšen je »vibe« trenutno na tem dogodku. 
Vse to bo pozitivno vpivalo na mestni kulturni utrip, saj bodo uporabniki s svojim neposrednim odzivom vključeni v oblikovanje dogodkov, ki so jim pisani na kožo.

Strategija vstopa na trg 
V začetku si želimo predvsem sodelovanja z mesti, ki nosijo naslov EPK in EPM, saj premorejo odlično promocijsko infrastrukturo, s katero bi učinkovito pridobili uporabnike. Mislim, da bi šlo za sinergijo, saj bi »Luuq.it« omogočal iskanje dogodkov v mestu in bi znižal stroške oglaševanja, mesto pa bi poskrbelo za uporabnike. Seveda bi bila v beta fazi aplikacija na voljo brezplačno, medtem pa bi raziskali možne poslovne modele. Če se projekt obnese v manjših mestih, se lahko preusmerimo tudi na večja evropska mesta.

Ekipa in resursi 
Ker gre za projekt, ki ga je potrebno dolgoročno razvijati in posodabljati sem se odločil sestaviti ekipo programerjev in ekonomistov. Priložnost za to sem videl na Startup Weekend Braga, kamor sem se z veliko treme tudi odpravil. Ideja je naletela na dober odziv, kar je pripomoglo k temu, da sem sestavil kompletno ekipo, s katero skušamo ta projekt realizirati. 
Od CEJ Braga in EPM Maribor pričakujem predvsem podporo pri promociji, pomoč pri sodelovanju drugih mest in mreženju.

Zaključek 
»Luuq.it« je torej mobilna aplikacija, ki bo s svojim prihodom omogočila uporabnikom, da bolj učinkovito raziskujejo mesta, spoznavajo ljudi s podobnimi interesi in s svojim inputom vplivajo na podobo kulturnega dogajanja. 
Za organizatorje predstavlja odlično promocijsko in analitično orodje, s katerim lahko izboljšajo svojo ponudbo. 
»Luuq.it« bo tudi pomagal oživeti stara mestna jedra, kulturo bo skozi tehnologijo približal mladim in bo nasplošno pripomogel k mestnemu utripu.


Mario Berger, EVS prostovoljec v Bragi, Portugalska 

Braga, 2.4.2013 

No comments:

Post a Comment